Forberedelserne

Inden du går igang med at montere ny fenderliste på din båd skal du finde ud af hvilken profil du ønsker at erstatte den gamle fenderliste med.
Hvis du er så heldig at kunne finde en fuldstændig magen til, er opgaven jo ikke så stor, men som regel bliver man nød til at nøjes med noget som kommer tæt på den gamle. Når du skal vælge dine nye fenderliste er det vigtigt du vælger en som er ca. 10% større end skrogkanten, både i højden og i dybden. Det er ligeledes en god ide at skrogboltene sidder 1-2mm tættere på skroget end selve fenderlisten vil gøre, derved opnår du at fenderlisten sidder godt og fast. De fleste fenderlister skal monteres varme, og strækkes ved monteringen. Tommelfingerreglen er at man skal lave fenderlisten ca. 10% kortere end selv omkredsen på båden. 
Vælger du at handle din nye fenderliste hos os, har du mulighed for at bestille en 10cm prøve for 50kr inden du vælger din fenderliste. På den måde kan du teste den på din båd, for at se om den vil komme til at sidde ordenligt. At montere fenderliste er et stort arbejde, så det vil være ærgeligt at skulle starte forfra, fordi listen ikke passer eller sidder ordentlig.

Selve monteringen

En PVC fenderliste skal varmes op, for at gøre den blød og fleksibel. Dette gøres i et varmeskab, men da de fleste ikke har adgang til dette, kan et stort metalkar med vand over en brænder også bruges. Hvis du bruger et metalkar er det vigtigt at fenderlisten ikke rører med bunden på karet, da den ellers vil smelte pga den varme metal. Det anbefales at lægge et par træklodser i bunden af karet, som fenderlisten kan ligge på.
Sørg nu for at varme vandet op til ca. 90 grader, og læg fenderlisten ned i vandet i 30-60min alt efter størrelsen på profilet. Undgå helst at vandet kommer til at koge, da det i nogle tilfælde kan ændre farven på fenderlisten en smule og gøre dem lidt grålige.
Hvis fenderlisten ligger for længe i vandet > 2 timer, kan det gå ud over levetiden på din nye fenderliste. 

Når fenderlisten er blevet godt blød, er det tid til selve monteringen på båden. Fra du tager listen op af vandet har du ca. 5-10min til at få den på plads og monteret inden den bliver kold og uhåndterbar igen. Men pas på, fenderlisten er MEGET varm, så det anbefales at bruge handsker til arbejdet. Ligeledes anbefaler vi at du er min. 2 mand til både op til 15 fod, og min. 3 mand til større både.<
Arbejdsfordeling kan se således ud: En person klemmer profilet ind over skrogkanten, en anden trækker i profilet for at strække den så meget som muligt, mens den 3 person er fører/bærer af den resterende mængde fenderliste.

Start med at tage den ene ende op af vandet, og skub den på skrogkanten ved starten. Bor derefter et hul gennem profilet og skrogkanten, og så et lille søm eller bolt igennem, for at profilet ikke rykker sig ved monteringen. Hullet vil efterfølgende kunne dækkes med en pæn afslutning i plastic eller rustfri stål. Derefter tages resten af profilet op af vandet og klemmes ind over kanten hurtigst muligt, samtidig med at man strækker profilet 5-10%. Pas på med ikke at strække profilet alt for meget, for der skal være plads til at profilet kan trække sig lidt sammen ved afkøling, og vi vil jo nødig kunne se skrogboltene lave afmærkninger i profilet efterfølgende.
Vær især opmærksom på at profilet sidder godt til og er strukket godt til ved hjørner og stævn, da det nødig skulle falde af efterfølgende.
Når fenderlisten er monteret hele vejen rundt og sidder som den skal, bores endnu et hul ved afslutningen, og man sætter et søm eller bolt igennem for at "låse" fenderlisten i sin position. Overskydende fenderliste skæres væk med en skarp kniv eller sav. Når så den er afkølet, fjerner man sømmet/bolten, og monterer en bolt med skiver, og spænder godt til. Disse bolte kan man skjule med pæne afslutninger.
En vigtig ting som mange glemmer, er at tage et lille bor og bore små dræn huller på undersiden af fenderlisten, så evt havvand kan løbe ud af listen igen, dette er med til at forlænge levetiden for din nye fenderliste.
Du har nu en pæn ny fenderliste på din båd, og erfaringer fra de nordiske lande viser at en PVC fenderliste har en levetid på mellem 15 og 25år, så chancen for du skal udføre samme "operation" på samme båd er ikke så stor.

Problemer der kan opstå under montagen


1. Fenderlisten er blevet for hård og uhåndterbar
Træk fenderlisten af båden igen, varm den op og prøv så en gang mere. Denne gang skal processen gå lidt hurtigere, men øvelse gør mester, og fenderlisten tager ikke skade af en 2-3 forsøg.

2. Fenderlisten har "vulker" på over og underside ved hjørner eller stævn.
Fenderlisten sidder ikke stramt nok på disse områder. Pil fenderlisten af igen, varm den op, og sørg for at stramme den endnu mere på disse områder, så indersiden af fenderlisten også sidder i spænd mod skrogkanten.

3. Man kan se skrogboltene laver buler i fenderlisten.
Enten er fenderlisten for lille, eller også er den strukket for meget. Tag fenderlisten af igen, varm den op, og prøv igen med mindre stræk.

4. Fenderlisten kan ikke nå rundt om båden.
Prøv at strække fenderlisten lidt mere, varm den evt op igen og start forfra. Check evt. lige op på om du har målt forkert, måske du bliver nød til at købe et nyt stykke.

Vedligeholdelse og små reperationer af fenderliste
Fenderlisten rengøres og behandles med bådvoks mindst 1 gang om året.
Det anbefales at der kun anvendes parafinbaseret vaskemiddel, der er beregnet til både. Acetone og lignende stærke sager angriber fenderlistens finish, fremmer aldringsprocessen og kan i værste fald opløse materialet.
En falmet fenderliste kan friskes op med pigmenteret bådvoks, eller ved at forsigtigt varme profilet op med en varmepistol.
Matte eller ridsede områder kan vandslibes og poleres op med robbing.
Er der en decideret skade på din fenderliste, kan du evt sætte et nyt stykke ind med en svejseøkse, og bagefter vandslibe og polere samlingerne. (Du vil altid kunne se en reperation.)

Er fenderlisten ru eller sprækket, er det tegn på at den er blevet for gammel og skal skiftes.

Du kan finde dine nye fenderlister her i vores store udvalg.

Profillageret.dk